Sinds december 2014 is het in heel Europa verplicht om een beleid te hebben met betrekking tot 14 allergenen. Dat geldt ook voor cateraars! U kunt zelf beslissen hoe u deze informatie aan uw gast geeft: dit kan mondeling,met kaartjes bij een gerecht of met een speciale menukaart.

Als u kiest voor een aparte menukaart met daarop alle icoontjes bij de gerechten waar de allergenen in voorkomen, moet er altijd uitleg bij staan omdat er geen universele pictogrammen voor zijn.

De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit ( NVWA) heeft nog geen cateraar beboet en hier misschien nog niet eens echt opgecontroleerd. Daardoor verwatert de aanpak en de aandacht: er is geen stok achter de deur en met een gast komt u er altijd wel uit. Misschien is het nu na 3 jaar wel een goed moment om weer even te kijken of u alles nog op een rijtje heeft staan.
Stelt u zich zelf eerst eens de volgende vragen:

  • Heeft u nieuwe leveranciers?
  • Gebruikt u nieuwe ingrediënten?
  • Heeft u een geheel nieuw assortiment?
  • Weten al uw (nieuwe) medewerkers waar de allergeneninformatie ligt? Weten ze hoe ze deze moeten toepassen, uitleggen of wie ze daarvoor anders moeten roepen?

Als het antwoord op elke vraag ‘ja’ is, bekijk dan zeker de procedure nogmaals. Kijk bijvoorbeeld of u nog dezelfde producten en merken gebruikt sinds 2014. Hebben de merken veranderingen ondergaan? Weet dat elk merk een eigen ingrediëntenlijst heeft. Soms verschilt dit zelfs per verpakkingsmaat. Dit kan verraderlijk zijn. Check bijvoorbeeld met uw laatste nieuwe medewerker de procedure voor uw gast, want zo kunt u voorkomen dat uw gast net niet het juiste gerecht en de correcte informatie krijgt met alle gevolgen van dien.

Bij een kookworkshop ’Allergenen koken’, pakte ik snel even de kokosnotenmelk om de rijst in te koken. Ik dacht: ik zit goed dat is natuurlijk geen melk en geen noten dus veilig… nou niet dus. Ik had van de 4 merken kokosnotenmelk net diegene gepakt waar sulfiet aan toe is gevoegd en ik had het etiket niet gelezen. En ja, zo zie je maar dat je heel snel de fout in kunt gaan!
Dus stel u zelf de juiste vragen dan kunt u er weer even tegen aan!

Petra Venekamp,eigenaar Horeca adviesbureau ConcreetAdvies, tel: (06) 30 31 06 40

Pin It on Pinterest

Share This